Ο άνθρωπος που… παντρεύτηκε την ΑΕΛ (pics)

Στην τσέπη από το μπουφάν φυλάει όλα του τα «προικιά» σα θησαυρό. Τσαλακωμένες φωτογραφίες με ποδοσφαιριστές, δόξες του παρελθόντος.
Χαίρεται όταν τον πειράζεις γι αυτήν με τον Γιόχαν Κρόιφ μα τον παίρνουν τον κλάματα όταν αναφέρεται στον φίλο του, Κώστα Μπετχαβέ.
Ο Ηλίας Μπίνας δεν χρειάζεται συστάσεις. Αποτελεί ίσως την πιο «καλτ» μορφή των λαρισινών γηπέδων. Λίγο δημοσιογράφος, λίγο σερβιτόρος, λίγο ηλεκτρολόγος, λίγο φωτογράφος, λίγο διαφημιστής, λίγο εργάτης μα πολύ, πάρα πολύ… ΑΕΛ.

«Πες μας την ιστορία σου» του λένε τα «Ρεπορτάζ του Κάμπου» και λάμπει ολάκερος. Παραγγέλνει μια πορτοκαλάδα, πίνει μια γουλιά και ξεκινά.

Γεννημένος το 1957 στο Δίλοφο Λάρισας, έρχεται στη Λάρισα μόλις τελειώνει το Δημοτικό σε ηλικία 13 ετών για να ακολουθήσει τη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ και να τελειώσει ηλεκτρολόγος.

«Το μικρόβιο το είχα από μικρός. Γινόταν αγώνες Πάσχα και Χριστούγεννα και πήγαινα να δω με λαχτάρα». Έπαιρνε μπλοκάκι και τηλεφωνούσε στον Αντώνη Τζιτζέλη στην Ελευθερία να του δώσει τα στοιχεία. Εκείνος του έβαζε ένα μονόστηλο και του το υπέγραφε. Αυτό ήταν…

«Το 1972 σε ηλικία 15 ετών δούλευα στο εστιατόριο Ελλάς. Ήταν θυμάμαι Κυριακή πρωί όταν ξεκίνησα να πάω στην πλατεία Ταχυδρομείου για να πάρω το λεωφορείο για το χωριό. Με πλησιάζει ένας φίλος μου και μου λέει να πάμε να πάρουμε το λεωφορείο για να δούμε την ΑΕΛ που έπαιζε στις Σέρρες. Στο εστιατόριο έπαιρνα 300 δραχμές την εβδομάδα και μου κρατούσε το κατοστάρικο για να μην φύγω. Έτσι ήταν τότε η νοοτροπία. Το εισιτήριο για την εκδρομή με την ΑΕΛ έκανε 100 δραχμές. Το αποφάσισα και πήγα»

Την ίδια ώρα ο πατέρας του καλούσε σε αστυνομία και σε πυροσβεστική μα πουθενά ο Ηλίας. Εκεί ανάμεσα σε επεισόδια ένας 15χρονος μόνος του. Άλλα χρόνια θα πει κάποιος. Άλλα χρόνια.

«Εγώ από τότε κόλλησα με την ΑΕΛ. Είπα μέσα μου δεν θα ξαναχάσω αγώνα».
Κάνει ένα διάλλειμα να χαιρετήσει φίλους που τον πειράζουν για τον Κούγια. Σκύβει το κεφάλι. Δεν τον ενδιαφέρουν αυτά. Η ομάδα, σκέφτεται πάνω απ όλα.


«Όταν δούλευα στο εστιατόριο Αυγερινό είχα υπεύθυνο τον Κώστα Κόρκα» θυμάται «Δίνει εντολή σε μένα κι έναν άλλο συνάδελφο να μην φύγουμε από το μαγαζί γιατί θα πήγαινε εκείνος να δει την ΑΕΛ κι όχι εμείς. Εμείς όμως δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε».

Πήγαν στο Αλκαζάρ αλλά ήταν άτυχοι καθώς τους έπιασε η ασφάλεια και τους πήρε τις βαλβίδες από το ποδήλατο «Ο Κόρκας είχε γυρίσει στο μαγαζί νωρίτερα και χορτάσαμε σφαλιάρες».
Λαμία, Λειβαδιά, νεράντζια στην Στυλίδα, επεισόδια στην Αθήνα, πλοία για το Αίγιο, τρένα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα. Χιλιόμετρα αμέτρητα και αναμνήσεις.

«Απολύομαι από φαντάρος και γνωρίζω τον Τάκη τον Τηλιό. Γινόταν τότε το ανεπίσημο πρωτάθλημα που διοργάνωνε η εφημερίδα «Λάρισα» που έβγαινε κάθε Δευτέρα. Μου ζήτησε να τον βοηθάω για ένα χαρτζιλίκι. Κάθε Κυριακή βράδυ με έπαιρνε και την μοιράζαμε. Σιγά σιγά άρχισα να γράφω και κάτι μικρά. Του οφείλω ένα ευχαριστώ».

Έτσι άρχισε να δίνει και μερικές τηλεφωνικές ανταποκρίσεις σε εφημερίδες Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Για την καψούρα του.
Ώσπου ήρθε η στιγμή που κόλλησε με τον Μπετχαβέ «Το 1984 δούλευα στον Ιωαννίδη με τα παπούτσια. Πήγα διακοπές στην Σκιάθο. Με 80.000 δραχμές πέρασα 10 ημέρες στο νησί. Κάποια στιγμή πήρα ένα τηλέφωνο στη Λάρισα και μου είπαν πως με ψάχνει ο Μπετχαβές. Μιλάμε και μου ζητάει να κόψω την άδεια και να γυρίσω πίσω για δουλειά. Πήγα στο γραφείο που το είχε τότε Κύπρου 92 και δεν ξανάφυγα ποτέ. Από το 1985 μέχρι την ώρα που μ άφησε…»


Για τον Ηλία ο χρόνος σταμάτησε όταν έφυγε από τη ζωή ο φίλος του. Πάντα δίπλα του. Πιστός. Τον κοιτούσε στα μάτια. Κι ο Μπετχαβές τον φρόντιζε χωρίς διαλείμματα και αστερίσκους. Πραγματική φιλία, με φόντο βυσσινί.

«Δεν παντρεύτηκα ποτέ. Παντρεύτηκα την ΑΕΛ… Μια φορά μου έκαναν γνωριμία και γω άφησα το κορίτσι και βρέθηκα στην Καλαμάτα γιατί έπαιζε η ομάδα».
Τώρα πλέον πάει για καφέ στο Κότσιπ αλλά εννοεί το Γκόσιπ «Πάνε τα στέκια τα παλιά όπως τα Κέρατα»…

Όλα για τον Ηλία πλέον είναι διαφορετικά γιατί του λείπει ο φίλος του, ο Κώστας. Ευτυχώς όμως έχει τις φωτογραφίες και την ΑΕΛ. Τη γυναίκα του βρε…

πηγή: ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ 
από Ρεπορτάζ του Κάμπου

Σχόλια