Αλέξης Κούγιας: Η ΑΕΛ ήρθε για να ανεβάσει το επίπεδο της Super League



Η συνέντευξη έγινε πριν από τον τελευταίο αγώνα της ΑΕΛ στο Μενίδι.

-Σε λίγες ώρες, μετά και τον τελευταίο αγώνα, τελειώνει μια πετυχημένη χρονιά. Μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε.
-Μια ονειρεμένη χρονιά που όταν ξεκίνησε κανείς εκτός από εμένα και τον Θωμά δεν πίστευε ότι θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Ήμασταν μόνοι μας και μετράγαμε τα δελτία και βλέπαμε ότι είχαμε τον Μπανούση, τον Πατσιογιώργο και τον Μπόγιοβιτς που θα ερχόταν μετά από τέσσερις μήνες. Βλέπαμε ότι είχαμε ένα βουνό μπροστά μας και με πολύ χιούμορ έλεγα στον Θωμά ότι "σιγά-σιγά θα τα ξεπεράσουμε όλα" και αρχίσαμε να στήνουμε την ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι είχαμε κοντά μας μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα από όλη την Λάρισα και αυτό μας έδινε μεγάλο κουράγιο. Καταφέραμε, στην έναρξη της προετοιμασίας, να έχουμε είκοσι τέσσερις ποδοσφαιριστές μαζί με έναν αξιόλογο προπονητή, κάτι που καμιά άλλη ομάδα δεν θα κατάφερνε. Επίσης φτιάξαμε ένα πολύ καλό προπονητικό team. Επειδή εγώ είχα άγνοια για το θέμα αυτό ο Θωμάς με συμβούλευσε για τον Κατσάρα, για τον Ματζώκα και όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μας. Όλοι μαζί, με τον προπονητή και τους συνεργάτες του, συνεδριάζαμε, ρωτάγαμε και έτσι ήρθε μια βάση με τα παιδιά της Παναχαϊκής, μετά διευρύνθηκε αυτή η βάση με τα παιδιά από τον ΟΦΗ και στην συνέχεια συμπληρώσαμε το ρόστερ και με άλλους πολύ αξιόλογους παίκτες. Μέρα με την μέρα φτάναμε κοντά στον στόχο που ήταν η άνοδος.
-Δεν έκανε όμως και την "κοιλιά" της όπως λέμε στο ποδόσφαιρο;
-Ναι. Έφτασε μια πολύ κρίσιμη περίοδος μετά το παιχνίδι με την Λαμία και κυρίως μετά το παιχνίδι με τον Παναιγιάλειο που για πρώτη φορά νιώσαμε κάποια ανασφάλεια. Εκεί έγινε η μεγάλη επιλογή του Σάκη του Τσιώλη ο οποίος ήταν απόλυτος ότι η ομάδα με αυτό το υλικό θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της ανόδου. Ήταν κάτι που μας έδωσε κουράγιο σε όλους. Και άρχισαν να έρχονται και τα αποτελέσματα τα οποία ήταν αποτελέσματα ουσίας πια. Είναι άλλο να είσαι πρώτος στον πρώτο γύρο και άλλο στον δεύτερο. Εκεί πια μετράς αντίστροφα και κάθε νίκη δίνει τεράστιο πλεονέκτημα ειδικά όταν έχεις απέναντι σου ένα ολόκληρο σύστημα με τις γνωστές ομάδες που ανήκουν σ' αυτό. Να ξέρεις ότι κάποιοι είχαν ήδη προαναθέσει τον ρόλο των πρωταγωνιστών σε συγκεκριμένες ομάδες. Ευτυχώς με την δουλειά μας, με τον κόσμο δίπλα μας και με τα παιδιά που πίστεψαν πια ότι είναι πρωταθλητές τα καταφέραμε. Και μια και τον στόχο της ανόδου τον είχαμε πετύχει νωρίτερα φτάσαμε σήμερα να διεκδικούμε και τον τίτλο του πρωταθλητή. Και είμαστε όλοι σίγουροι ότι σε λίγες ώρες αυτός ο τίτλος θα είναι δικός μας.











-Από που πηγάζει αυτή η σιγουριά;
-Σήμερα είμαστε όλοι εδώ με την λαχτάρα για τον τίτλο αυτό. Γιατί η ΑΕΛ είναι γεννημένη πρωταθλήτρια, είναι ομάδα τίτλων και κανείς δεν της έχει χαρίσει ποτέ τίποτα. Γι' αυτό είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Από την αρχή ο στόχος μας ήταν το πρωτάθλημα και όλοι πιστεύουμε σ' αυτό. Μίλα με τα παιδιά και θα καταλάβεις την δίψα και την πίστη τους γι' αυτό. Είμαι βέβαιος ότι το βράδυ οι πρωταγωνιστές, οι παίκτες και οι προπονητές, θα τύχουν στην Λάρισα μιας υποδοχής πρωταθλητών πια και όχι απλά μιας ομάδας που πέτυχε την άνοδο. Τους αξίζει αυτό και θα ήθελα να είμαι και εγώ μαζί τους σ' αυτές τις στιγμές αλλά δυστυχώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορώ να το καταφέρω. Αλλά είμαι εδώ μαζί με τον γιό μου για να τους στηρίξω τώρα και να γιορτάσουμε μαζί στο τέλος του αγώνα.
-Τα πλάνα για την επόμενη μέρα;
-Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε γι' αυτό. Αφού σήμερα κατακτήσουμε τον τίτλο του πρωταθλητού ο κ. Τσιώλης που έχει τον απόλυτο ρόλο σ' αυτό το θέμα την Τρίτη θα μου δώσει γραπτώς τις απόψεις του και γι' αυτό που έχει δει εδώ και γι' αυτό που ονειρεύεται. Έτσι ξεκινώντας με σωστές βάσεις και με πλεονέκτημα έναντι των άλλων ομάδων όλα θα πάνε καλά.
-Τι εννοείς πλεονέκτημα έναντι των άλλων ομάδων;
-Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάς με ένα προπονητικό team που γνωρίζει τους παίκτες, γνωρίζει τις ανάγκες της ομάδας και κυρίως με προπονητή που γνωρίζει τις απαιτήσεις της Super League αλλά και τις απαιτήσεις που δημιουργεί η ιστορία της ΑΕΛ. Οι περισσότεροι προπονητές της κατηγορίας που είμαστε σήμερα προσωρινά, δεν έχουν εργαστεί σε ομάδες της μεγάλης κατηγορίας. Δυστυχώς κάποιοι προπονητές πήγαιναν στα σίγουρα και σε αντίθεση με τον κ. Τσιώλη, περίμεναν να ανεβάσουν άλλοι την ομάδα τους και να έρθουν μετά αυτοί καβάλα στο άλογο και να έχουν  τον πρώτο λόγο. Πως να έρθουν αυτοί σε μια ΑΕΛ και μάλιστα με ιδιοκτήτη εμένα. Ο κ. Τσιώλης έπεσε στα βαθιά και παρέλαβε την ομάδα τρίτη. Δεν την παρέλαβε ούτε πρώτη, ούτε δεύτερη. Την παρέλαβε τρίτη, έστω και με έναν βαθμό διαφορά. Την έβγαλε πρωταθλήτρια έχοντας πολύ σκληρούς αντιπάλους απέναντι του.
-Έχετε σίγουρα παίκτες στο στόχαστρο σας και ξέρω ότι έχουν αρχίσει ήδη κάποιες επαφές. Είστε σίγουροι για τις επιλογές σας, όποιες και αν είναι αυτές;
-Έχει ο προπονητής την βαθιά γνώση της Super League και ξέρουμε και εγώ και ο Θωμάς τι παίκτες πρέπει να δώσουμε στην ομάδα. Ειδικά ο Θωμάς που έχει ζήσει την ατμόσφαιρα της Λάρισας μέσα από το γήπεδο κάτι που εγώ το έμαθα φέτος και ο Σάκης που έχει ζήσει την ατμόσφαιρα της πρωταθλήτριας Λάρισας ξέρουν τι χρειάζεται η ΑΕΛ. Θα κοιτάξουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Λάθη βέβαια κάνουν όλοι εκτός από αυτούς που δεν κάνουν τίποτα. Αλλά τα λάθη διορθώνονται.
-Ποιοί λοιπόν είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
-Με όλα αυτά τα στοιχεία είμαι βέβαιος ότι αυτή η ομάδα με την βαθιά ποδοσφαιρική κουλτούρα θα φτάσει εκεί που της αξίζει. Η ΑΕΛ για την πόλη της Λάρισας δεν είναι μόνο ποδοσφαιρική ομάδα αλλά είναι και πολιτισμικό γεγονός γι' αυτό είδατε τι έγινε στην φιέστα. Κάποιοι βέβαια στεναχωρήθηκαν πολύ μ' αυτό που έγινε, ειδικά κάποιοι νοσταλγοί του παρελθόντος που η μιζέρια τους έκανε την Λάρισα ομάδα χωρίς προοπτικές, ομάδα μιας χρήσης. Εμείς, το βλέπετε άλλωστε, πριν ακόμη τελειώσει το πρωτάθλημα κάνουμε τετραετή και πενταετή συμβόλαια. Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα της σημερινής ΑΕΛ. Και η ιδιοκτησία και οι όλοι οι άνθρωποι της - που είναι όλοι Λαρισαίοι - έχουμε γνώση και έχουμε συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που θέλει ο κόσμος της ΑΕΛ αλλά και το άρρωστο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η Λάρισα για το κλείσω εδώ δεν ήρθε για μείνει  στην Super League αλλά ήρθε για να ανεβάσει το επίπεδο της και να πρωταγωνιστήσει και πάλι.
Επειδή όλοι ζούμε με αυτό το όνειρο ας κάνουμε την τελευταία φράση του Αλέξη Κούγια πίστη μας και σίγουρα, όλοι μαζί, σύντομα θα ζήσουμε στιγμές του ένδοξου παρελθόντος.       
postlarissa.gr

Σχόλια