Οι «θρύλοι» του Κάμπου | Κριστόφ Άνταμτσικ - Καζιμίρ Κμίετσικ

Στα μέσα της περασμένης δε­καετίας, μια επαρχιακή ομάδα έμελλε να αλλάξει τα δεδομέ­να του ελληνικού ποδοσφαίρου

και να μπει «σφήνα» σε ΠΟΚ και Θεσ­σαλονίκη με την κατάκτηση του Κυ­πέλλου το 1985 κόντρα στον ΠΑΟΚ. Από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της τότε ομάδας που συνέβαλαν τα μέγιστα για να γραφτούν με χρυσά γράμματα οι πρώτες σελίδες της «βυσσινί»· ιστορίας ήταν και οι Κμίετοικ, Άνταμτσικ.

Δύο Πολωνοί που άφησαν το δικό τους στίγμα στη Λάρισα και κατ' επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρώτος στη χώρα μας αφίχθη ο Καζιμίρ Κμίετοικ το καλοκαίρι του 1982 και τον ακολούθησε ο Κριστόφ Άνταμτσικ το 1984. Μαζί έπαιξαν για μία χρονιά. Τη σεζόν 1984-85, όταν και οδή­γησαν την ομάδα του κάμπου οτο πρώτο της τρόπαιο...

Αμφότεροι ήταν ήρεμοι χαρακτή­ρες και δεν είχαν κάτι αξιοπερί­εργο (από πλευράς χαρακτήρα) για να θυμόμαστε. Παρ' όλα αυτά δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς την ποιότητα που έδω­σαν σε εκείνη την ομάδα και να περάσουν στην ιστορίο ως... «θρύλοι» του Κάμπου. Τόσο ο Κμίετοικ όοο και ο Άνταμτσικ δεν έμειναν μακριά από το αγαπημένο τους άθλημα.

Ο πρώτος είναι 58 χρόνων σήμερα (γεννημένος στις 19/1/1951) και προπονητής στην ακαδημία της Βίσλα Κρακοβίας, ενώ στην ίδια ομάδα εργάζεται και ο πάλαι ποτέ τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Γιότοεκ Καζιμιέρσκι ως προπονητής (τι άλλο:) τερματοφυλάκων! Τον θυμάστε; Το σίγουρο είναι ότι οι φί­λοι των «ερυθρολεύκων» που είχαν την τύχη (ατυχία;) να τον δουν στην ομάδα τους σίγουρα θέλουν να τον ξεχύσουν!

Όσο για τον Κριοτόφ Άνταμτσικ; Αυτός έμεινε στη Λάρισα μέχρι το καλοκαίρι του 1987 και έχασε την ευκαιρία να είναι μέρος της ομάδος που κατέκτησε το πρωτάθλημα μία χρονιά αργότερα. Ο Άνταμτσικ. λοιπόν, «αχολήθηκε με την προπονητική αρκετά χρόνια αργότερα, με τελευταίο σταθμό της καριέρας του τη Νάρεφ Οστρολέγκα, ομάδα της Γ Εθνικής στην Πολωνία. Πα­ράλληλα είναι και μάνατζερ παικτών και έχει υπό την... εποπτεία του τον Βλόνταρτσικ του ΟΦΗ. Μάλιστα είχε βρεθεί το καλοκαίρι στη Λάρι­σα μαζί με την οικογένειά του και συναντήθηκε με τους παλιούς του συμπαίκτες...

Να σημειωθεί ότι προπονητής σε εκείνη την ομάδα ήταν ένας επίσης Πολωνός. Ο λόγος για τον Αντρέι Στρεϊλάου, ο οποίος έχει πόστο στην Ομοσπονδία της χώρας του, ενώ εί­ναι και τηλεσχολιαστής του πρωτα­θλήματος...


0Ι ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΤΟΥΣ 

Πολωνοί... εργάτες ανά την Ευρώπη


Ο Κμίετσικ ξεκίνησε την καριέρα του από την εφηβική ομάδα της Κρακοβίας το 1965 σε ηλικία 14 ετών. Το 1967 μετακόμισε στην αγαπημένη του Βίσλα όπου παρέμεινε για 14 σερί έτη έχοντας 304 συμμετοχές και 153 γκολ! Ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από τη βελγική Σαρλερουά. ο Κμίετσικ φόρεσε τη φανέλα της Λάρισας μέχρι και το καλοκαίρι του 1985. Στη συνέχεια έκανε το μεγάλο βήμα στο γερμα­νικό πρωτάθλημα και στη Στουτγκάρδη όπου μέτρησε 21 γκολ σε 81 παιχνίδια. Τερμάτι­σε την καριέρα του το 1989 στην Οφενμπέργκερ.

Αντίστοιχα, ο Άνταμτσικ έκανε τα πρώτα του βήματα στην Γκεντάνια Γκντανσκ (1978-1976) και τη σεζόν 1977-78 έπαιξε στην πρώτη κατηγορία με την Αρκά Γκντίνια (30/7). Εκείνος έκανε μεγάλη καριέρα στη Λέγκια Βαρσοβίας, όπου είχε 126 ματς και 42 γκολ μέχρι το 1984.

Ο επόμενος σταθμός ήταν η Λάρισα (1984-87 με 14 γκολ σε 70 παιχνίδια) και ο μεθεπόμενος η αυστριακή Λιντζ (15/1). Έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία 37 ετών (1990) στην Κύ­προ και δη στον Απόλλωνα Λεμεσού (40/6).


άρθρο από το 2009 

από τους Γ.Κούβαρη, Θ.Ασημακόπουλου - Οι...αγνοούμενοι

φώτο από το αρχείο του Μοναχά Λάρισα

Σχόλια